loading
Project Notes

University of Sioux Falls Student Housing

Location
Sioux Falls, SD
Type
Site Design
Urban Design
Design Elements
Walkable and Pedestrian-Friendly / Increased Parking Space / Preservation of Historical Site / Large Patio for Emergency Access / Landscape Design

This residence hall and adjacent parking lot project is the first completed phase of a campus-wide master plan that Stockwell has been involved with from its beginning. Main goals of the master plan included promoting a more walkable and pedestrian friendly campus core while still providing for the growing need for parking. These goals were met with the addition of numerous accessible sidewalks, an expanded parking lot, a large patio space that doubles as an emergency responder access, and a beautiful and functional landscape plan.

The new residence hall serves as an anchor for the campus with its high visibility. A series of retaining walls and plant beds were necessary to provide the proper grading for the much needed parking lot, which created an opportunity for an aesthetically pleasing first glimpse of the campus. In order to preserve an area containing part of the original historic Yankton Trail Route, the area was delinated by dimensional quartzite stone edging and retaining walls. A native prairie mix and a historic monument marker was added along the adjacent campus sidewalk.

 

Get In Touch